Para Her şeyi Yapar Mı
Para Her şeyi Yapar Mı
Para her şeyi yapar mı? Para, dilediğiniz her şeyi ayaklar önüne serebilir mi? Eğer öyleyse parası olan adamlar dünyanın en mutlu insanı mı olur? Ya da en huzurlusu. Para tüm dertleri alıp götüren midir? Paranın açamayacağı kapı var mıdır?
Paranın her şeyi yapıp yapamayacağı; he şey anlayışına göre değişir. Kimi insanın yoktur derdi tasası; giyinmektir derdi, gezmek, tozmaktır. Bu adam için para her şeyi yapar. Ama öylesi vardır ki çok parası vardır. Ama o parayı harcayamaz, milyonlarla oynar ama hastalıktan yalnızca haşlanmış patates yiyebilir. Otomobil fabrikası vardır ancak ayakları yoktur, binlerce otomobilin sahibi olan adam bir kere otomobillerden birine dahi binemez. Para kimine göre her şeyi yapabilirken, kimine göre hiç bir şeyi yapamaz. Anlayışa göre değişir. Bakış açısına göre değişir. Misal para kimseye; aşk, sadakat, güven, huzur veremez. Bir adamın derdi tasası yoksa, parası da varsa o adam dünyanın en mutlu adamı olabilir. Nasıl iki gönül bir olunca samanlık seyran olmazsa. Para olması ile de seyran olmaz. Paranın açabileceği kapı çok olduğu gibi, açamayacağı kapı da çoktur.
Ama en kötüsü nedir biliyor musunuz? Paraya tapan insanlardan olmaktır. Para her şeydir diyenlerden olmaktır. Böyle insanlardan korkulur. Bu adam para için her şeyi yapabilir. İnsan canını dahi görmez gözü. Çünkü onun gözünü para hırsı bürümüştür. Ne demiş B. Franklin; “para her şeyi yapar diyen adam para için her şeyi yapandır. “
Yazık! Böyle insanlar hayatta da hep kaybedeni oynarlar. Çünkü para için atılırsa bir adım, tek emel para olduğundan o uğurda her şey mübahtır. Şöyle düşünün bunu, insan öldürmenin günah olduğu İslam dininde vatan toprakları savunulurken düşman canına kast edileceği gibi, düşman canına kast ederken hayatını yitirmiş kişiler şehitlik mertebesine ulaşır. Savaşta asıl emel kaybetmemektir. Bu nedenle her yol mübahtır. Ancak; para kazanmaya bir savaş gözü ile bakan adam için de her şey mübahtır.
Bir önceki güzel sözümüz olan Ekmek Deyip Geçmeyin başlıklı yazımızda Ekmek, Ekmek Demek ve Ekmek Deyip Geçmeyin gibi etiketlerin yer aldığı sözler bulunmaktadır.